Mera peak

Tocht naar en beklimming Mera Peak (6.461m)

Inleiding


De Mera peak is één van 11 "trekking peaks" die door de "Nepal Mountaineering Association" werd opengesteld voor trekkinggroepen met klimervaring. Deze berg ligt in vogelvlucht op 15km ten oosten van Lukla. Op het eerste zicht lijkt deze afstand in één dag te overbruggen maar de nadering van deze prachtige berg neemt een tiental dagen in beslag. Deze tocht brengt U door een maagdelijk gebied. Weinig trekkers hebben ooit deze streek betreden. We stappen door een wild landschap deels bedekt met sneeuw en ijs. Het grootste gedeelte van de tocht speelt zich af op een hoogte tussen de 4 en 5 duizend meter. Een langzame aanloop zoals werd gepland is dan zeker noodzakelijk. Voor zij die de Mera peak niet willen beklimmen blijft deze tocht zeker het neusje van de zalm met zde oversteek van twee hoogtepassen (Mera La en Mingbo La) en de overgetelijke zichten op omliggende hoogste toppen ter wereld. (Everest, Makalu, Lhotse enz.)


Kaart:De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers
Moeilijkheidsgraad: zie info moeilijkheidsgraad: Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airways


DAG TOT DAG BESCHRIJVING


Heen- en terugreis


Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei.De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.


DAG 01 - Kathmandu (1.400m) - Phaplu (2.364m)


Binnenlandse vlucht naar de landingspiste van Phaplu (2.364m), het vertrekpunt van onze tocht. Om de Sherpa's de mogelijkheid te geven de laatste aankopen te doen en om ons lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan het beduidende hoogteverschil gaan we in Phaplu overnachten in Hotel Del Sherpa dat uitgebaat wordt door de schoonbroer van Pasang Sherpa (zaakvoerder Green Lotus Trekking - Kathmandu). Phaplu heeft ook één van de beste hospitalen van Nepal.


DAG 02 - Phaplu (2.364m) - Ringmo (2.800m)


Na een overnachting in Hotel Del Sherpa vertrekken we richting Ringmo. Het dorpje ligt op de oude aanlooproute naar het basiskamp van de Everest. Ringmo is een bloeiend Sherpadorp met kleine boomgaarden (appelen en abrikozen)


DAG 03 - Ringmo (2.800m) - Jubing (1.600m)


Van Ringmo is het nog een kleine klim tot de op 3.071 m gelegen Tragsindo La (la=pasovergang). Op pasovergang is een Chorten gebouwd die meestal versiert met vele gebedsvlaggen die de goden moeten bedanken voor een veilige oversteek.Na de pas komt men een eenzaam gelegen klooster tegen, waarschijnlijk het meest imposante gebouw dat onderweg te zien is.Er volgtnu een steile daling van +/- 1.400m naar het Rai dorpje Jubing. De inwoners spreken een aan het Tibetaans verwante taal.


DAG 04 - Jubing (1.600m) - Pangkongma (2.950m)


Na Jubing gaat het via het op 2.000m gelegen dorpje Karikhola richting Pangkongma (2.950m). Er valt ons echter nog een 900 m te klimmen voor we onze bivakplaats bereiken.


DAG 05 - Pangkongma (2.950m) - Kurke (3.800m)


Het wordt " a killer in the morning" ; inderdaad onze wandeling begint met een ferme klim naar de Pangkongma La (3.173m). Voor we vertrekken kunnen we eventueel nog een bezoek brengen aan het kleine klooster van Pangkong. Vervolgens volgen we de kam van de Zattara Danda, een groene, beboste heuvelrug die de ganse streek domineert. We stellen onze tenten op in Kurke.


DAG 06 - Kurke (3.800m) - Tulikharka (4.200m)


We vervolgen onze tocht nog altijd op de rug van de Zattara Danda, ook vandaag wacht ons een pas van 4.400m. We overnachten op de alpenweiden van Tulikharka.


DAG 07 - Tulikharka(4.200m) - Tashing Ongma (3.600m)


Het gaat vandaag een stuk naar beneden door ongerepte alpenweiden, en dennebossen bestaande uit de gekende blauwe dennen van de Himalaya. Deze daling is natuurlijk ideaal om ons lichaam aan te passen aan de hoogte. Voor het eerst krijgen we een onvergetelijk zicht op de zuiderflanken van de Mera Peak. Het pad voert ons naar Tashing Ongma waar we onze tenten opslaan aan de boorden van de Hinku Drangka.


DAG 08 - Tashing Ongma (3.600m) - Tangnag (4.350m)


Via de loop van de Hinku Drangka gaat het in noordelijke richting, onderweg komen we voorbij de zomerweiden van Gondishung, Dupishung en Lungsamba. Gondishung heeft een kleine gompa. (Gompa= boeddistische tempel) De vallei van de Hinku Drangka wordt langzaam smaller en ligt geprangd tussen de Kang Guru (6.369m) en de Mera West (6.255m). Tangnag of in het Tibetaans "zwart plein" is een prachtige plaats om onze tenten op te stellen.


DAG 09- Tangnag (4.350m)


Rustdag om te akklimatiseren of om een tocht te ondernemen naar de oostelijke flank (5.271m) van de Kang Guru. Deze facultatieve tocht neemt ongeveer 7 uur in beslag. Iedereen moet zelf weten hoe het zit met zijn konditie om te beslissen of hij platte rust neemt of opteert voor deze klim.


DAG 10 - Tangnag (4.350m) - Khare (4.900m)


Onze tocht loopt vandaag langs de zijdelingse morenen van de Dig gletsjer. We stellen onze tenten op in Khare, even voor de gletsjer die ons naar de Mera La zal brengen. Het kamp wordt opgesteld op 4.900m maar deze hoogte kan normaal geen probleem meer zijn daar ons lichaam voldoende moet aangepast zijn aan de hoogte.


DAG 11 - Khare (4.900m) - Base Camp Mera Peak (5.350m)


Onze tocht over de gletsjer voert naar de Mera La, pas gelegen op 5.415m. Dit stelt geen noemenswaardige problemen. We trekken over de pas en stellen onze tenten op bij een aantal grint terrassen


DAG 12 - Base Camp Mera Peak - hoogtekamp (5.800m)- Base Camp Mera Peak (5.350m)


Om ons lichaam de kans te geven zich optimaal aan te passen aan de hoogte trekken we vandaag in de richting van het hoogte kamp. We overnachten terug in het basiskamp.


DAG 13 - Base Camp Mera Peak - hoogtekamp (5.800m)


Voor de tweede maal klimmen we maar ons hoogte kamp waar we ons nu definitief installeren bij een uitstekende rots die de Mera en Naulekh gletsjers scheidt. Het panorama vanuit deze plek is een festival van 7 en 8 duizenders zoals: Kanchenjunga, Chamlang, Makalu, Baruntse, Everest, Lhotse, Cho Oyu e.a.. Deze plaats wordt beschouwd als een der mooiste van Nepal.


DAG 14 - Hoogtekamp (5.800m) - beklimming Mera peak - hoogtekamp (5.800m)


Als we vandaag de Mera Peak willen beklimmen moeten we zeer vroeg opstaan. Het wordt een lange tocht over een ijzige gletsjer zonder noemenswaardige problemen en met weinig of geen kloven. Waar het grootste gedeelte van het terrein relatief vlak was zijn de laatste meters redelijk steil met een helling van +/- 45¡. Na de beklimming keren we terug naar ons hoogtekamp.


DAG 15 - Hoogtekamp (5.800m)- Tangnag (4.350m)


Een goede nachtrust zal ons terug genoeg kracht geven om zonder noemenswaardige problemen Tangnang te bereiken. Toch kan het, naargelang de omstandigheden en de staat van het pad, nuttig zijn om nogmaals en dit voor de laatste keer onze stijgijzers te gebruiken. In Tangtang hebben een aantal meisjes van Lukla hun tenten opgeslagen en trachten wat bij te verdienen bij de verkoop van bier, cola, koekjes en nog andere versnaperingen.


DAG 16 - Tangnag (4.350m) - Tashing Ongma (3.600m)


We dalen nu verder af naar beneden al kan men in Nepal zelden spreken van dalen want meestal is het berg op en af om tegen de avond dan een stuk lager zijn tenten op te slaan.


DAG 17 - Tashing Ongma (3.600m)- Tulikharka(4.200m)


Wanneer men er een snel tempo op nahoud kan men de afstand tussen Tangnang en Tashing Ongma in één dag overbruggen maar we zullen dit alleen maar doen indien we om bepaalde omstandigheden vertraging oplopen bij de beklimming van de Mera peak.


DAG 18 - Tulikharka(4.200m) - voor Zair La (4.000m)


Vandaag gaat het verder tot voor de Zair La waar we wel een leuke plek zullen vinden om onze tenten op te slaan.


DAG 19 - voor Zair La (4.000m) - na Zair La (4.000m)


Vandaag wacht ons onze laatste klim. De oversteek van de Zair La met zijn 4.580 m mag zeker geen hindernis meer zijn na de beklimming van de Mera peak.


DAG 20 - na Zair La (4.000m) - Lukla (2.800m)


Nog een lange dag stappen brengt ons naar de landingspiste van Lukla. Deze piste werd ooit nog aangelegd met de hulp van Sir Edmund Hillary de eerste man die op de Everest stond.


DAG 21 - Lukla (2.800m) - Kathmandu (1.400m)


's Ochtends retourvlucht naar Kathmandu. Bij velen zal hun hartje wel wat vlugger gaan kloppen wanneer de twin-otter zich in beweging zet. Dit niet alleen door de emoties van de prachtige trekking, maar eveneens door de angstaanjagende ravijn aan het einde van de landingspiste.


begin


Terug lijst trekkingen