geografie

Geografie


  • Nepal heeft ongeveer de vorm van een trapezium. Klein land met een lengte van 800 km en een breedte van ongeveer 200 km, beslaat een oppervlakte van 147.181 km². Het is geklemd tussen India en China, waarmee het 2.810 km aan landgrenzen deelt.


  • Vanuit een fysiografische oogpunt kan Nepal worden verdeeld in drie zones ruwweg georiënteerd van oost naar west: het bergachtige gebied, het gebied van de heuvels en de regio Terai.


  • Deze drie gebieden worden doorkruist door de grootste rivieren van het land, de hoogte varieert van 60 meter in het Terai tot 8.848 meter met Mount Everest. Deze enorme hoogteverschilen resulteert in verschillende klimaatgordels.


De Subtropische in de vlakte van de Terai in het zuiden. De grootste rivieren zijnde de de Sun Kosi, Narayani en Karnal banen zich een weg richting India waar ze de ganges terecht komen.


De gematigde in de centrale regio van de lage bergen en heuvels


De koude en droge gordel gevormd door de hoge bergen van de Himalaya.


  • Slechts 20% van het totale landoppervlak is bebouwbaar en de groeiende behoeften van de verwarming en rijst bevolking leiden tot een zorgwekkende ontbossing.