Everest

EVEREST TREKKINGDe Solo Khumbu


Iedere Nepalbezoeker droomt ervan om een trektocht naar de voet van de hoogste bergen ter wereld te maken en te bivakkeren met de Sherpa's die in hun schaduw leven. Sinds een Amerikaanse expeditie in 1950 en een Engelse in 1951 deze streek hebben verkend, hebben vele trekkers en klimmers dezelfde weg genomen. De exploten van klimmers zoals Sir Edmund Hillary, Chris Bonnington, Reinhold Messner en zoals U weet onze landgenoten Rudy Van Snick en Ingrid Bayens zijn wereldwijd gekend. Vele boeken werden aan deze superprestaties gewijd. Maar buiten deze exploten zijn er ook de Sherpa's, een volksstam die over 800 jaar Tibet verliet en zich vestigde langs de Nepalese kant van de Himalaya en vooral ten N-O van Kathmandu. Dit gebied noemt men de Solo Khumbu.


Sher-Pa betekent " Mens komende uit het oosten " en niet drager zoals vele mensen denken. Sherpa's waren oorspronkelijk vooral handelaars, herders en boeren. Door de groei van het toerisme zijn praktisch alle mannen en ook enkele vrouwen werkzaam in de expedities als klimmer of hoogtedrager. In de trekkinggroepen fungeren zij vooral als gids, kok en keukenhulp. In de zomermaanden bewerken zij hun akkers.


Kaart: 


De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers
Moeilijkheidsgraad: Zie ook info moeilijkheidsgraadVliegtuigmaatschappijen: Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airlines


DAG TOT DAG BESCHRIJVING


Heen- en terugreis


Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers v˜˜r of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.


DAG 01 Kathmandu (1.400m) - Lukla (2.806m) - Phakdingma (2.590 m.).


Transfertvlucht van Kathmandu naar de landingspiste van Lukla (2.806m), het vertrekpunt van onze tocht. Een grotendeels dalend parcours geeft halfweg een prachtig uitzicht op de met eeuwige sneeuw bedekte Transerku (6.608m). Ruim drie uur wandelen brengt ons in het avondkamp Phakdingma (2.590m) waar we overnachten naast de Dudh Kosi-rivier.


DAG 02 Pakdingma (2.600m) - Namche Bazar (3.440m)


We wandelen klimmend en dalend langs de oevers van de Dudh Kosi, die op deze plaats in een diepe kloof stroomt. Afwisselend links en rechts van de rivier wandelend bereiken we 's middags Jorsale (2806m). Na het middagmaal rest ons nog een flinke brok klimwerk. Na "three bridges" (stevige bruggen die door Sir Edmund Hillary werden gebouwd), gaat het steil omhoog richting Namche Bazar (3.440m). Namche Bazar is de belangrijkste nederzetting en tevens hoofdplaats van het Solo Khumbu distrikt.


DAG 03 - Namche Bazar (3.440m) - Tengboche (3.867m)


We verlaten Namche Bazar en het pad kronkelt zich doorheen wondermooie rododen-dronwouden. Tussen Transhinga (3.450m) en Phunki (3.250m) zal er geluncht worden. 's Namiddags gaat het steil omhoog naar het klooster van Tengboche (3.867m). Wanneer men naar de Everest kijkt, wordt het panorama geheel beheerst door de geweldige gletsjer van de Tramserku (6.608m). Adembenemende grootheid, in eenvoudige schoonheid. Links van de gompa (klooster) wuiven talrijke gebedswimpels boven een kleine chorten, tevens begraafplaats van een tijdens een Everest expeditie omgekomen bergbeklimmer. Al bij al een plaats die men zich lang zal herinneren.


DAG 04 - Tengboche (3.867m) - Periche (4.400m)


Langzaam dalend gaat het naar de bedding van de Imja Khola, een rivier die gevoed wordt door het smeltwater van o.a. de Imja-gletsjer. Het panorama wordt met het uur indrukwekkender. Rechts van ons toornt de heilige berg Amai Dablang (6.858m) hoog boven de vallei. Onze koks bereiden vandaag het middagmaal in de nabijheid van het klooster van Pangboche (3.985m). In het klooster van Pangboche wordt de wereldberoemde Yeti scalp bewaard. We overnachten vandaag in Pheriche (4.400m) Te Pheriche heeft men met Japanse hulp een hospitaaltje gebouwd.


DAG 05 - Periche (4.400m)


Om ons aan te passen aan de hoogte is het best een tocht te ondernemen naar het hogergelegen Chukung en terug af te dalen naar Pheriche.


DAG 06 - Periche (4.400m) - Lobuche (4.930m)


We vervolgen de winderige brede Imja Khola vallei en klimmen gestadig naar de zomerneder-zettingen Tsami (4.310m) en Phuling Karpo (4.350m). Tijdens de warmere lente-en zomermaanden komen de Yakherders naar deze hoger gelegen schrale weiden om er hun dieren te laten grazen. Iets voorbij deze plaats buigen we rechtsaf in de vallei die onze eindbestemming wordt. We lunchen op de eerste helling. Met wat meeval zal men hier bijna zeker marmotten kunnen waarnemen. Ook steenarenden horen in deze harde leefwereld thuis. Via de uitlopers van de Khumbu gletsjer wandelen we naar Lobuche (4.930m), waar we overnachten.


DAG 07 - Lobuche (4.930m) - Gorak Shep ( 5.200m)


Als de weersomstandigheden enigszins meezitten gaan we vandaag ons kamp nog 150m hoger verplaatsen. Gorak Shep ( 5.200m) is nl. de ideale kampplaats voor de tocht naar het basiskamp van de Everest. Vandaag is het eveneens klimdag. Diegenen die wensen de Kala Patar (5.680m) te beklimmen moeten er wel veel voor over hebben. Er wordt immers reeds om 5 uur vertrokken De beklimming van de Kala Patar kan technisch uiterst gemakkelijk genoemd worden.Iedere wandelaar zal deze kegel zonder problemen kunnen bestijgen. Nauwelijks enkele honderden meters verder ligt de voet van 's werelds hoogste berg: de Mt. Everest (8848m). Andere groten zoals de Lhotse (8.501m), Nuptse (7.879m) en Pumori (7.145m) liggen zo voor het grijpen. In de diepte zien we bijna uitsluitend geweldige gletsjers die het ijs van de hellingen langzaam afvoeren.


DAG 08 - Gorak Shep ( 5.200m) - Pangboche (3.867m)


Sommige mensen zullen er misschien tegenopkijken om dezelfde weg terug te lopen. Maar men zal verwonderd zijn hoeveel zaken men nog niet gezien heeft. Het is zo dat men door de inspanning die men moet leveren bij het klimmen, dikwijls vergeet even om te kijken.Het klooster van Pangboche (3.867m), waar we overnachten, is de gelukkige bezitter van de Yeti scalp. Mits een kleine gifte aan het klooster zal de Lama zeker dit kleinood tonen.


DAG 09 - Pangboche (3.867m) - Khumjung (3.790m)


Vandaag dalen we verder af naar het dorp KHUMJUNG (3.790m), het grootste dorp van de Khumbu vallei. In dit dorp werd een waterproject gebouwd met de financi‘le hulp van de Belgium Nepal Frienship en de E.E.G.. De bevoorrading gebeurt vanuit bronnen uit de bergen.Voor het ondergraven van de leidingen werd beroep gedaan op gans de plaatselijke bevolking. .


DAG 10 - Khumjung (3.790m) - Phakdingma (2.500m)


Van Khumjung gaat het nu defintief bergafwaarts in de richting van de landingspiste van Lukla. We overnachten in Phakdingma (2.500m)


DAG 11 - Phakdingma (2.500m) - Lukla (2.800m)


Over een voorlopig herstelde gammele brug gaat het vandaag naar Lukla. Het silhouet van de landingspiste is reeds van kilometers ver te zien en geeft daarom de indruk van kortbij te zijn. Maar niets is minder waar. Laatste overnachting in het hooggebergte.


DAG 12 - Lukla (2.800m) - Kathmandu (1.400m)


's Ochtends retourvlucht naar Kathmandu. Na de toch wel spectaculaire vlucht belanden we terug in Kathmandu waar we overgebracht worden naar ons hotel.


Naar top


Terug lijst trekkingen.