Makalu-trekking
Het Makalu Barun Nationaal Park
Dit gebied ligt in het hart van de oostelijke Himalaya en wordt gevormd door zeven valleien die ontstaan zijn aan de voet van de vijfde hoogste berg ter wereld: de Makalu (8.463m). In deze valleien en in het bijzonder de Barun vallei vinden we de laatste oorspronkelijke bossen en alpenweiden van Nepal. Amper 40 kilometer scheiden het laagste punt van de Arun vallei (435m) met de top van de Makalu. Binnen deze enorme variatie van hoogten en klimaten bezit het Makalu-Barun gebied de rijkste fauna en flora van gans Nepal. Verscholen in de lager gelegen valleien treffen we Sherpa, Rai en Bhote boerengemeenschappen.
Door hun armoede en isolement hebben zij hun rijke cultuur kunnen bewaren. In 1992 werd het Makalu-Barun gebied geklasseerd als Nepal's 8ste nationaal park. De nieuwe aanpak van het beheer van dit park moedigde de plaatselijke bevolking aan om mee te werken aan de bescherming van hun bossen en natuurlijke rijkdommen, waar uiteindelijk hun overleving vanaf hangt. Het Makalu-Barun park heeft een oppervlakte van 2.330 km2 en maakt deel uit van het groter Mount Everest ecosysteem dat bestaat uit het 1.148 km2 Sagarmatha nationaal park in het westen en het 35.000 km2 Qomolangma Natuur Reserve in Tibet (China) in het noorden.
De enorme hoogteverschillen en overvloedige moessonregens maken dat deze streek uitzonderlijk vele microklimaten telt met een overvloed van geneeskundige en andere plantensoorten. De meest geschikte periodes om deze streek te bezoeken gaan van de maanden maart tot april en van oktober tot half december.
Kaart :
De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers
Moeilijkheidsgraad: zie info moeilijkheidsgraad
Vliegtuigmaatschappijen: Qatar Airways, Etihat Airlines en Turkish Airlines
DAG TOT DAG BESCHRIJVING
Heen- en terugreis
Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.
DAG 01 - Kathmandu (1.400m) - Tumlingtar (390m) - Khandbari (1.036m)
Een spectaculaire vlucht brengt ons naar de landingspiste van Tumlingtar. Hier worden we al opgewacht door onze Sherpa-gidsen en dragers. Na het uitladen en verdelen van de bagage tussen de dragers beginnen we aan een stevige klim. De verspreide woningen met verhoogde vloer en rood-witte muren zijn typisch voor deze landbouwstreek. Het langzaam breder wordende pad volgt meestal de heuvelrug. Enkele pipalbomen op diverse rustplaatsen zorgen voor wat schaduw. Er kan thee verkregen worden in de ÒtheeshopsÓ. Hogerop wordt het pad wat moddiger wanneer we in de nabijheid komen van een waterbron. Na deze kiezen we de rechterzijde van de heuvel en we komen alsmaar langs meer woningen. Iets verderop na een steiler gedeelte stappen we onder de verwelkomingsboog van Khandbari, de hoofdplaats van het distrikt. Na de controlepost en de winkelstraat komen we op het marktplein. Naargelang de omstandigheden zullen overnachten in tenten of in een plaatselijk "Guesthouse".
DAG 02 - Khandbari (1.036m) - Chichira (1.980m)
Na een drietal uren stappen bereiken we het dorpje Mani Bhanjyang (1.100m) waar we even een rustpauze nemen of lunchen. Langzaam verandert de omgeving langsheen het pad. De typische terrasbouw gaat geleidelijk over in struikgewas en later in een wilde plantengroei. Wanneer we achter de pas naar rechts draaien bevinden we ons al vrij snel in een sub-tropisch woud aansluitend op de grasvelden van Gogune. Een pad met talrijke ÒUps and downsÓ voert ons na anderhalf uur tot in Chichera, een kleine Gurung nederzetting. Van hieruit zijn Makalu en andere himalayapieken goed zichtbaar. Als het weer tegenvalt kan men hier beroep doen op de plaatselijke Lama die de weersgoden zeker tot betere gevoelens zal brengen.
DAG 03 Chichira (1.980m) - Num (1.560m)
Na de huisjesgroep van Kuwapani voert het pad terug naar de zuidelijke rechterflank van de heuvel. Iets verder komen we in Sahuvati met zijn gebedsmuur en geschilderde mani-stenen. Op de splitsing gaan we links en keren terug in het groene woud, waar het pad leidt naar het hoogste punt van deze heuvel. Langsheen een riviertje en zeer diverse plantengroei trekken we verder door het tropische woud. Uiteindelijk komen we terug in een meer open landschap met wat grasland en enige modderpoelen in de buurt van Mure. Na een uurtje stappen bereiken we Num.
DAG 04 - 05 Mum (1.560m) - Navagaon (1.800m)
Ôs Morgens heeft men vanuit Num een prachtig vergezicht naar alle windstreken. De Makalu ligt nog ver af. In de verte ontwaren we een witte stip. Dit is de school die gebouwd werd dankzij de financi‘le steun van de Belgium Nepal Friendship. Van Num dalen we af naar de Arun rivier en komen terug op 740m. Dan wacht ons nog een lange klim tot de school van Navagaon waar we overnachten en een rustdag nemen.
DAG 05 Navagaon (1.800m) - Tashi Gaon (2.180m)
Het onderwijs in deze afgelegen bergdorpen is altijd al een probleem geweest. De meest nabije ÒPrimary SchoolÓ ligt op minimum drie marsuren van NAVAGAON verwijderd. Op vraag van de bewoners werd deze eerste Belgische school in Nepal gebouwd. Kennismaking met de onderwijzer en de kinderen van de school. We trekken vandaag door een dicht bos. Op sommige plaatsen is het pad ŽŽn modderpoel, dus bergschoenen noodzakelijk. Tashi Gaon is het laatste permanent bewoond dorp.
DAG 06 Tashi Gaon (2.180m) - Kauma (3.610m)
Voorbij Tashigaon gaat het pad kronkelend door het woud. We traverseren enkele rotsen, steken een riviertje over en bereiken enkele open grasvelden van Uteshe. Even gaat het over een heuvelrug, nadien door een dichtbegroeid bamboewoud waarin men naarmate men hoger komt meer rhododendronbomen tegenkomt. Na een paar hellingen volgt het pad de brede graat tot Kauma, onze eerste overnachtingsplaats in ÒnomanslandÓ.
DAG 07 Kauma (3.610m) - Mumbuk (3.580m)
Vandaag trekken we over de Barun-la of Shipton pas. De Shipton-la bestaat eigenlijk uit drie cols. De Keke-La, de Shipton-la (4.127m) en de Tutu-La (4.075m). Hoge Himalaya-pieken zoals Chamlang (7.317m), Peak 6 (6.739m), Peak 7 (6.105m) en Makalu(8.475m) zijn van op de passen goed te zien. Ook in het oosten vormt het silhouet van de Kanchenjunga-keten een mooi kontrast met het licht van de opkomende zon. Tussen de verschillende passen bevinden zich enkele prachtige bergmeren. Eens over Tuta-la gaat het afdalend over een minder steil sneeuwveld tot we, links in de bergflank, opnieuw een bergpad bereiken. Nog even langsheen een waterval, dan over een riviertje en terug doorheen bebost gebied bereiken we de kampplaats van Mumbuk (3.500m). Omgeven door dennebomen en rhododendrons biedt deze bivakplaats een veilig onderkomen achter de beruchte bergpas.
DAG 08 Mumbuk (3.580m) - Nehe Kharka (3.800m)
Vanuit Mumbuk gaat het onmiddellijk steil bergafwaarts parallel aan een klein riviertje. Na een 200tal meter dalen, draaien we links in de bergflank. Via diverse kronkels zakken we verder af tot een volgend klein riviertje en weer traverseren we de helling op een klein bergpad naast de Bharun-Khola. De begroeiing wordt alsmaar dunner en diverse malen stappen we in brokkelig terrein. Iets hoger bereiken we de meer komfortabele graslanden van Tematan Kharka. Een goed volgbaar pad loopt verder over diverse hellingen en leidt naar Nehe Kharka waar reusachtige blokken verspreid liggen over de wijde vlakte. We verwijderen ons even van de Bharun-rivier en trekken doorheen een rhododendronbos afgewisseld met dicht struikgewas om even later de wijde vallei van Nehe Kharka in te trekken. Om onze kampplaats te bereiken moeten we over een bruggetje bestaande uit drie balken. De hulp van de Sherpa's zal voor velen welkom zijn, liever dan in de kolkende Barun-khola terecht te komen. Een herdersstal, een primitieve hut, een met vlaggen omringde mani muur en de hoge himalayatoppen vormen het decor van onze kampplaats.
DAG 09 Nehe Kharka (3.800m) - Ramara (4.560m)
We trekken een tijdje door het bos maar stijgen langzaam boven de boomgrens. EŽn na ŽŽn worden de Himalayapieken zichtbaar aan weerszijden van de vallei. Peak 5 aan de rechterzijde, Peak 3 in het Noorden, Peak 6 ten westen, de hoofdtop van de Chamlang (7.290m), Pyramid Peak (6.830m) ten noordwesten en Peak 4 recht voor ons. Wanneer we een rotsachtig gedeelte oversteken dat uitsteekt uit de vallei aan de rechterkant, en alle bomen verdwenen zijn bereiken we uiteindelijk Ramara (4.560m). Hier staat de laatste herdershut die tot de maand november bewoond wordt door mensen van Navagaon die daar hun koeien weiden.
DAG 10 Ramara (4.560m) - Lower Makalu Base Camp (4.800m) - Hillary Base Camp (4.920m)
Na Shershon waar we een prachtig zicht hebben op de bovenste helft van ÒonzeÓ Makalu, komen we iets verder in een oudere steenafzettingszone. Langsheen de rand van de zuidoostelijke uitlopers van de gelijknamige Makalu graad bereiken we, na een vrij gemakkelijke klim, een morenenrug. Vanaf dit punt wordt de massieve Himalaya-reus volledig zichtbaar voor ons. Het oorspronkelijke Lower Makalu Base Camp ligt op de tegenoverliggende helling. We dalen nog even af tot de rivierbedding, steken deze over en beklimmen een terrasvormige heuvel die leidt naar een,op 4.920m gelegen, vlakker terrein. Ook hier vinden we een dakloze schuilhut. Dit is het eerste Hillary Base Kamp.
DAG 11Hillary Base Camp (4.800m)
Afhankelijk van de omstandigheden en interesse kunnen van hieruit nog tochten ondernomen worden eventueel in kleinere groepen. Wie dit niet meer ziet zitten, kan beter pauzeren, nieuwe krachten verzamelen voor de terugtocht of gewoon genieten van het leven op deze hoogte.
DAG 12 - 15 Hillary Base Camp (4.920m) - Ripok Kharka (3.920m) - Hatya (1.600m)
Vanaf vandaag gaat het in omgekeerde richting met als eindpunt het vliegveld van Tumlingtar. Om niet dezelfde weg te moeten terugkeren gaan we, door een voor het toerisme nieuw opengesteld gebied, richting Hatya. Hatya ligt op een oude karavaanroute naar Tingri (Tibet). Tot voor kort was in het grensdorp Kimathangka een douanepost en er is zelfs sprake om deze grensovergang terug open te stellen. Hatya ligt aan de boorden van de Arun, rivier die in Tibet ontspringt.
DAG 16 - 17 Hatya (1.600m) - Yakua (1.00m) - Seduwa (1.408m)
Vanaf Hatya volgen we nu verder de bedding van de Arun. Onze volgende kampplaats wordt Yakua waarna we terug stijgen richting Seduwa.
DAG 18 - 20 Seduwa (1.408m) - Yaphu Phedi (1.100m) - Heluwa Besi (680m) - Tumlingtar (510m)
Vanaf Seduwa volgen we verder de bedding van de Arun die intussen al is uitgegroeit tot een brede rivier. Daar we nu al stilaan, naar Nepalese normen, erg laag zijn afgezakt kan het tijdens het wandelen erg warm worden. Op verschillende plaatsen heeft men een prachtig zicht op de Arun die haar weg baant naar India.
DAG 21 Tumlingtar (510m) - Kathmandu (1.400m)
De vluchten in het gebergte gebeuren altijd op zicht, dus slecht weer kan nog even roet in ons eten strooien, we kunnen alleen maar hopen dat de weergoden met ons zijn.