Everest Gokyo

Everest Gokyo Trekking


De Solo Khumbu


Iedere Nepalbezoeker droomt ervan om een trektocht naar de voet van de hoogste bergen ter wereld te maken en te bivakkeren met de Sherpa's die in hun schaduw leven. Sinds een Amerikaanse expeditie in 1950 en een Engelse in 1951 deze streek hebben verkend, hebben vele trekkers en klimmers dezelfde weg genomen. De exploten van klimmers zoals Sir Edmund Hillary, Chris Bonnington, Reinhold Messner en zoals U weet onze landgenoten Rudy Van Snick en Ingrid Bayens zijn wereldwijd gekend. Vele boeken werden aan deze superprestaties gewijd. Maar buiten deze exploten zijn er ook de Sherpa's, een volksstam die over 800 jaar Tibet verliet en zich vestigde langs de Nepalese kant van de Himalaya en vooral ten N-O van Kathmandu. Dit gebied noemt men de Solo Khumbu. Sher - Pa betekent " Mens komende uit het oosten " en niet drager zoals vele mensen denken. Sherpa's waren oorspronkelijk vooral handelaars, herders en boeren. Door de groei van het toerisme zijn praktisch alle mannen en ook enkele vrouwen werkzaam in de expedities als klimmer of hoogtedrager. In de trekkinggroepen fungeren zij vooral als gids, kok en keukenhulp. In de zomermaanden bewerken zij hun akkers.


De Gokyo vallei


Buiten de trektocht naar het basiskamp van de Everest of de beklimming van de Kala Patar is een tocht door de Gokyovallei, met als climax de beklimming van de Gokyo Ri, een uitbereiding van het Everest programma dat de moeite loont. Vanaf de Gokyo Ri heeft men niet alleen een zicht op de Everest maar van een ganse reeks bergreuzen zoals de Makalu, Cho Oyu, Nuptse en Lhotse. De ijsketen die loopt van de Cho Oyu tot de Gyachung Kang is zeker één van de prachtigste panorama's in de Khumbu. Daarbij komt nog de spectaculaire Ngozumpa gletsjer, de grootste gletsjer van de Nepalese Himalaya.


Kaart:






De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers






Moeilijkheidsgraad: Zie ook info moeilijkheidsgraad




Vliegtuigmaatschappijen: Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airways



DAG TOT DAG BESCHRIJVING


Heen- en terugreis


Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.


DAG 01 Kathmandu (1.400m) - Lukla (2.806m) - Phakdingma (2.590 m.).


Transfertvlucht van Kathmandu naar de landingspiste van Lukla (2.806m), het vertrekpunt van onze tocht. Een grotendeels dalend parcours geeft halfweg een prachtig uitzicht op de met eeuwige sneeuw bedekte Transerku (6.608m). Ruim drie uur wandelen brengt ons in het avondkamp Phakdingma (2.590m) waar we overnachten naast de Dudh Kosi-rivier.


DAG 02 Pakdingma (2.600m) - Namche Bazar (3.440m)


We wandelen klimmend en dalend langs de oevers van de Dudh Kosi, die op deze plaats in een diepe kloof stroomt. Afwisselend links en rechts van de rivier wandelend bereiken we 's middags Jorsale (2806m). Na het middagmaal rest ons nog een flinke brok klimwerk. Na "three bridges" (stevige bruggen die door Sir Edmund Hillary werden gebouwd), gaat het steil omhoog richting Namche Bazar (3.440m). Namche Bazar is de belangrijkste nederzetting en tevens hoofdplaats van het Solo Khumbu distrikt.


DAG 03 - Namche Bazar (3.440m) - Tengboche (3.867m)


We verlaten Namche Bazar en het pad kronkelt zich doorheen wondermooie rododen-dronwouden. Tussen Transhinga (3.450m) en Phunki (3.250m) zal er geluncht worden. 's Namiddags gaat het steil omhoog naar het klooster van Tengboche (3.867m). Wanneer men naar de Everest kijkt, wordt het panorama geheel beheerst door de geweldige gletsjer van de Tramserku (6.608m). Adembenemende grootheid, in eenvoudige schoonheid. Links van de gompa (klooster) wuiven talrijke gebedswimpels boven een kleine chorten, tevens begraafplaats van een tijdens een Everest expeditie omgekomen bergbeklimmer. Al bij al een plaats die men zich lang zal herinneren.


DAG 04 - Tengboche (3.867m) - Periche (4.400m)


Langzaam dalend gaat het naar de bedding van de Imja Khola, een rivier die gevoed wordt door het smeltwater van o.a. de Imja-gletsjer. Het panorama wordt met het uur indrukwekkender. Rechts van ons toornt de heilige berg Amai Dablang (6.858m) hoog boven de vallei. Onze koks bereiden vandaag het middagmaal in Phunki, bekend om zijn door een waterrad aangedreven gebedsmolens. We overnachten vandaag in Pheriche (4.400m); de meest geschikte plaats om te acclimatiseren. Te Pheriche heeft men met Japanse hulp een hospitaaltje gebouwd.


DAG 05 - Periche (4.400m)


Om ons aan te passen aan de hoogte is het best een tocht te ondernemen naar het hogergelegen Chukung en terug af te dalen naar Pheriche.


DAG 06 - Periche (4.400m) - Lobuche (4.930m)


We vervolgen de winderige brede Imja Khola vallei en klimmen gestadig naar de zomernederzettingen Tsami (4.310m) en Phuling Karpo (4.350m). Tijdens de warmere lente-en zomermaanden komen de Yakherders naar deze hoger gelegen schrale weiden om er hun dieren te laten grazen. Iets voorbij deze plaats buigen we rechtsaf in de vallei die onze eindbestemming wordt. We lunchen meestal in Duglha (4.620m). Met wat meeval zal men hier bijna zeker marmotten kunnen waarnemen. Ook steenarenden horen in deze harde leefwereld thuis. Via de uitlopers van de Khumbu gletsjer wandelen we naar Lobuche (4.930m), waar we overnachten.


DAG 07 - Lobuche (4.930m) - Gorak Shep ( 5.200m)


Als de weersomstandigheden enigszins meezitten gaan we vandaag ons kamp nog 150m hoger verplaatsen. Gorak Shep ( 5.200m) is nl. de ideale kampplaats voor de beklimming van de Kala Patar. De beklimming van de Kala Patar kan technisch uiterst gemakkelijk genoemd worden.Iedere wandelaar zal deze kegel zonder problemen kunnen bestijgen. Nauwelijks enkele honderden meters verder ligt de voet van 's werelds hoogste berg: de Mt. Everest (8848m). Andere groten zoals de Lhotse (8.501m), Nuptse (7.879m) en Pumori (7.145m) liggen zo voor het grijpen. In de diepte zien we bijna uitsluitend geweldige gletsjers die het ijs van de hellingen langzaam afvoeren.


DAG 08 - Gorak Shep ( 5.200m) - Pheriche (4.400m)


Indien de vermoeiheid of de weersomstandigheden het niet toelieten om gisteren de Kala Patar te beklimmen is het vandaag de laatste kans. We trekken vandaag in ieder geval terug naar lagere regionen. Pheriche wordt weer onze overnachtingsplaats. Mensen met medische problemen kunnen eventueel op consultatie gaan bij de dokter die tijdens het trekkingseizoen hier permanent op post is.


DAG 09 - Pheriche (4.400m) - Pangboche (3.867m)


Sommige mensen zullen er misschien tegenopkijken om dezelfde weg terug te lopen. Maar men zal verwonderd zijn hoeveel zaken men nog niet gezien heeft. Het is zo dat men door de inspanning die men moet leveren bij het klimmen, dikwijls vergeet even om te kijken.Het klooster van Pangboche (3.867m), waar we overnachten, is de gelukkige bezitter van de Yeti scalp. Mits een kleine gifte aan het klooster zal de Lama zeker dit kleinood tonen.


DAG 10 - Pangboche (3.867m) - Konar (4.000m)


We verlaten vandaag de vallei van de Imja Khola en trekken rechts de Gokyovallei in waar we de linkeroever van de Dudh Kosi of "melkrivier" volgen. Gezien ons lichaam nu zeker aangepast is aan de hoogte trekken we door tot Konar. Onderweg trekken we voorbij verschillende "Kharka's". Dit zijn de zomerverblijven van de yakherders.


DAG 11 - Konar (4.000m) - Na (4.410m)


We volgen verder de linkeroever van de Dudh Kosi tot Na gelegen aan de voet van de Ngozumpa gletsjer. Voor na dalen we af naar de rivier die we in Na oversteken. Van Na kan men over de Cho - La (5.330m) doortrekken tot Lobuche. In november 1995 is in de buurt een ganse trekking groep door een lawine verongelukt.


DAG 12 - Na (4.410m) - Gokyo (4.750m)


Een laatste steile klim brengt ons bij de morenen van de Ngozumpa gletsjer. Op een hoogte van 4.650m komen we bij een klein meer waar sinds jaren een familie Brahminy eenden een verblijf- en broedplaats hebben gevonden. Na ongeveer twee kilometer komen we bij het grote Longponga meer gelegen op 4.690m. Tegen de avond bereiken we dan uiteindelijk Gokyo gelegen aan het Dudh Pokhari of "melk meer". Gokyo is een nederzetting met stenen huizen en een aantal met stenen muren omwalde weiden.


DAG 13 - Gokyo (4.750m) - Machhermo (4.410m)


Via de rechteroever van de Dudh kosi gaat het vandaag definitief bergafwaarts richting Machhermo. Voor we echter aan de afdaling beginnen gaan we zeker de Gokyo Ri (5.350m) beklimmen. Deze beklimming duurt ongeveer twee uur maar is echt de moeite waard. Bij helder weer krijgen een uitzonderlijk zicht op de Cho Oyu, Gyachung Kang, Everest, Lhotse, Makalu, Cholatse en Tawachee. Daarbij komt dan nog de indrukwekkende Ngozumpa gletsjer, de grootste gletsjer van de Nepalese Himalaya. In Machhermo zou in 1974 de welbekende Yeti of verschrikkelijke sneeuwman twee yaks gedood hebben. Ook een Sherpa vrouw werd aangevallen. Wat wat van dit verhaal waar zullen we nooit weten.


DAG 14 - Machhermo (4.410m) - Dole (4.200m)


Door de rhododendrons, jeneverbesstruiken en hoge sparren trekken we naar Dole. Langzaam dalen we terug onder de boomgrens die ongeveer op deze hoogte moet liggen. De kleine nederzettingen zoals Luza, Lhabarba en Gyele zijn vooral herdershutten die in de zomer dienen als schuilplaats voor de yakhoeders. Van Dole heeft men een adembenemend zicht op de Khumbila en Tawachee. De Khumbila is voor de Sherpa's een heilige berg.


DAG 15 - Dole (4.000m) - Khumjung (3.600m)


Vandaag dalen we verder af naar het dorp KHUMJUNG (3.600m), het grootste dorp van de Khumbu vallei. In dit dorp werd een waterproject gebouwd met de financiële hulp van de Belgium Nepal Frienship en de E.E.G.. De bevoorrading gebeurt vanuit bronnen uit de bergen.Voor het ondergraven van de leidingen werd beroep gedaan op gans de plaatselijke bevolking.


DAG 16 - Khumjung (3.790m) - Phakdingma (2.500m)


Van Khumjung gaat het nu defintief bergafwaarts in de richting van de landingspiste van Lukla. We overnachten in Phakdingma (2.500m)


DAG 17 - Phakdingma (2.500m) - Lukla (2.800m)


Over een voorlopig herstelde gammele brug gaat het vandaag naar Lukla. Het silhouet van de landingspiste is reeds van kilometers ver te zien en geeft daarom de indruk van kortbij te zijn. Maar niets is minder waar. Laatste overnachting in tenten.


DAG 18 - Lukla (2.800m) - Kathmandu (1.400m)


's Ochtends retourvlucht naar Kathmandu. Na de toch wel spectaculaire vlucht belanden we terug in Kathmandu waar we overgebracht worden naar ons hotel.


begin


Terug lijst trekkingen